Babyfoto's maken of laten maken is als ouder iets heel speciaals. Het vastleggen van bijzondere momenten van je baby geeft je de mogelijkheid om je herinneringen even te bevriezen zodat je ze voor altijd kan koesteren. Maar, het maken van babyfoto's kan ook een uitdagende taak zijn. In deze blog deel ik tips die je kunnen helpen voor het maken van mooie babyfoto's.

9 Tips voor het maken van mooie babyfoto's

  1. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht
  2. Leg details vast, zoals vingertjes en voetjes
  3. Ga op ooghoogte van je baby fotograferen
  4. Wees geduldig en wacht het juiste moment af voor een mooi lachje
  5. Gebruik props om de foto interessanter te maken
  6. Babyfoto's maken vanuit verschillende hoeken en composities
  7. Maak spontane foto's waarmee je echte momenten vastlegt
  8. Zorg dat je baby schoon is
  9. Check de achtergrond
Newborn shoot fotograaf

1. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht

Licht is een cruciale factor als het om fotografie gaat. Natuurlijk licht kan een warme en zachte look creëren in je foto's. Je kan je baby vlakbij het raam of een deur neerleggen om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van natuurlijk licht. Gebruik alleen geen flits, dit kan namelijk te hard ogen op de zachte babyhuid en het is voor de pasgeboren baby ook niet heel prettig.

2. Leg details vast, zoals vingertjes en voetjes

Baby's worden zo snel groot, dus het vastleggen van die kleine handjes, voetjes en andere details kunnen heel speciaal zijn. Gebruik een macrolens op je camera of zet je smartphone of iPhone op portretfunctie om mooie close-up foto's van de details van je baby te maken. Je krijgt dan gelijk zo'n mooie blur op de achtergrond. Deze foto's zijn perfect om toe te voegen aan een baby fotoalbum, voor het creëren van een collage of in je carrousel template voor Instagram.

3. Ga op ooghoogte van je baby fotograferen

Wanneer je foto's maakt op ooghoogte van je baby, dan kan je de expressies en emoties van je baby veel beter vastleggen. Ga op de grond zitten, gebruik een stoel of lig allebei op een groot bed om op ooghoogte van je baby te komen. Het helpt je gelijk om een betere connectie met je baby te krijgen! Ook is het voor je baby veel fijner als je op dezelfde hoogte zit.

4. Wees geduldig en wacht het juiste moment af voor een mooi lachje

Baby's kunnen onvoorspelbaar zijn dus het kan soms uitdagend zijn om het beste moment vast te leggen. Maar wanneer je wacht voor het juiste moment, dan kan je hun lachjes, giecheltjes en andere expressies vastleggen op camera.

5. Gebruik props om de foto interessanter te maken

Het gebruiken van props bij het maken van babyfoto's kunnen een leuke en creatieve touch toevoegen aan de babyfoto's. Maak gebruik van knuffels, kussentjes, dekentjes, hoedjes of iets anders dat past bij jouw baby of de omgeving waar je de babyfoto maakt. Ook kunnen deze items jouw baby afleiden wanneer het nodig is en ze meer op hun gemak stellen tijdens de fotoshoot.

babyfoto's maken

6. Babyfoto's maken vanuit verschillende hoeken en composities

Om unieke babyfoto's te maken is het een goed idee om vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Maak foto's van boven en vanaf onder om verschillende perspectieven te creëren. Probeer ook eens andere composities, dus leg je baby niet alleen maar in het midden van de foto. Op je camera en inmiddels ook de meeste smartphones kan je een raster toevoegen aan je beeld. Hierdoor kan je eenvoudig spelen met composities en maak je al snel betere en mooie babyfoto's.

7. Maak spontane foto's waarmee je echte momenten vastlegt

Je kan ook spontane foto's maken terwijl je baby ligt te slapen of aan het spelen is. Deze momenten zijn ontzettend speciaal, kan je uren naar kijken en ga je echt koesteren als je baby groter is!

8. Zorg dat je baby schoon is

Maak met een doekje het mondje, neusje en oogjes van je baby schoon. Let ook op pluisjes tussen de teentjes van sokjes. Als je niet bekend bent met Photoshop zou het zonde zijn dat je dit pas na het maken van de babyfoto's op de foto terugziet en je het niet meer weg kunt halen.

9. Check de achtergrond

Let er bij het maken van de foto's van je baby op de achtergrond. Wat komt er allemaal in beeld? Zijn er dingen die je weg kunt halen, zodat het niet storend is op de foto? Je kan ook spelen met de afstand of de brandpuntafstand van je cameralens om te bepalen wat er wel en niet in beeld komt van je foto.

Babyfoto's maken

Veel plezier met babyfoto's maken!

Het maken van mooie babyfoto's kan een uitdagende taak zijn, maar met deze tips kan ook jij deze speciale momenten vastleggen die je voor altijd zult koesteren. Wees geduldig, creatief en geniet van de tijd dat je foto's maakt van je baby

Nadine Ruchti Photography

Hi, ik ben Nadine. Leuk dat je er bent!

Mijn passie voor beeld is gestart op de Kunstacademie in 2007, maar het balletje ging pas echt rollen na de bevalling van mijn tweede dochter: "Kon ik maar even de tijd met je stilzetten".

De wens om meer met beeld te doen werd alsmaar grootser en naast verdieping in videografie, ben ik in de leer gegaan bij één van de beste fotografen die Nederland kent.

>